Elastyna powtarza sekwencję rozciągania i relaksu. Jednak badania wykazały już, że jej elastyczność maleje wraz z wiekiem. Ponadto kolagen w skórze wiąże się również z utratą elastyczności elastyny. Kolagen staje się twardszy wraz z wiekiem lub ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe, a następnie przekształca się w nierozpuszczalny kolagen. Ten nierozpuszczalny kolagen zwiększa aktywność elastazy, która jest enzymem rozkładającym elastynę i napędza elastazę do degradacji większej ilości elastyny, co z kolei pozbawia elastynę jej naturalnej elastyczności. Te zmiany w elastynie spowodują zmniejszenie elastyczności skóry i wzrost zmarszczek. Utrzymanie kolagenu w odpowiedniej kondycji sprzyja utrzymaniu elastyczności elastyny.
Zalety doustnego przyjmowania elastyny
Podczas gdy kolagen można pobierać z naszej codziennej diety, nie można tego samego powiedzieć o elastynie. Aby zrekompensować zmniejszoną elastynę, konieczne jest zwiększenie jej produkcji w fibroblastach. W ostatnich latach różne badania badające ludzi, zwierzęta i komórki sugerują, że doustne przyjmowanie elastyny jako suplementu diety może zwiększyć produkcję elastyny w organizmie. Gdy elastyna zostanie wchłonięta przez organizm, działa na fibroblasty w skórze, zwiększając produkcję własnej elastyny.
Napój kolagenowy może uzupełniać kolagen potrzebny do wzmocnienia skóry, a także elastynę, która zapewnia skórze elastyczność. Ponadto ma wysoką wchłanialność, ponieważ zawarty kolagen ma niską masę cząsteczkową. Doskonały produkt wspomagający odmładzanie skóry z wyraźnie widocznymi efektami.
BADANI
- Doustna suplementacja określonych peptydów kolagenowych ma korzystny wpływ na fizjologię ludzkiej skóry: badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208.
- Doustne przyjmowanie określonych bioaktywnych peptydów kolagenowych redukuje zmarszczki skórne i zwiększa syntezę macierzy skórnej. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/
Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.
- Doustna suplementacja określonymi bioaktywnymi peptydami kolagenowymi poprawia wzrost paznokci i zmniejsza objawy ich łamliwości.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/
Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
- Codzienne spożywanie doustne hydrolizowanego kolagenu typu 1 działa chondroprotekcyjnie i przeciwzapalnie w pourazowej chorobie zwyrodnieniowej stawów u myszy.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383229/
Dar QA, Schott EM, Catheline SE, Maynard RD, Liu Z, Kamal F, Farnsworth CW, Ketz JP, Mooney RA, Hilton MJ, Jonason JH, Prawitt J, Zuscik MJ. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One. 2017 Apr 6;12(4):e0174705. doi: 10.1371/journal.pone.0174705. PMID: 28384173; PMCID: PMC5383229.
- 24-tygodniowe badanie dotyczące stosowania hydrolizatu kolagenu jako suplementu diety u sportowców z bólem stawów związanym z aktywnością.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96. doi: 10.1185/030079908×291967. Epub 2008 Apr 15. PMID: 18416885.
- Rola hydrolizowanego kolagenu w chorobach kości i stawów.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11071580/
Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99. doi: 10.1053/sarh.2000.9622. PMID: 11071580.
- Codzienna doustna suplementacja peptydami kolagenowymi w połączeniu z witaminami i innymi związkami bioaktywnymi poprawia elastyczność skóry oraz korzystnie wpływa na stan stawów i ogólne samopoczucie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30122200/
Czajka A, Kania EM, Genovese L, Corbo A, Merone G, Luci C, Sibilla S. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutr Res. 2018 Sep;57:97-108. doi: 10.1016/j.nutres.2018.06.001. Epub 2018 Jun 9. PMID: 30122200.
- Wpływ leczenia natywnego kolagenu typu II na chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego: randomizowana, kontrolowana próba.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970562/
Bakilan F, Armagan O, Ozgen M, Tascioglu F, Bolluk O, Alatas O. Effects of Native Type II Collagen Treatment on Knee Osteoarthritis: A Randomized Controlled Trial. Eurasian J Med. 2016;48(2):95-101. doi:10.5152/eurasianjmed.2015.15030
Skład
Kompleks AntiAGE TRIO®:
- kolagen hydrolizowany pochodzenia morskiego i trójpeptydy kolagenu – 7750 mg
- elastyna pochodzenia morskiego z ryb
- kwas hialuronowy
Ekstrakt roślinny poddany pięcioletniej fermentacji OM-X®: oligosacharydy, ekstrakt z owoców śliwy domowej, ekstrakt z liści szpinaku warzywnego, ekstrakt z kolcowoju chińskiego (goji), sproszkowane grzyby shiitake, ekstrakt z liści i łodyg komatsuny, ekstrakt z owoców figowca pospolitego, ekstrakt z owoców borówki, ekstrakt z owoców woskownicy czerwonej, ekstrakt z owoców cytrusów pachnących, sproszkowany agaricus blazei, sproszkowane grzyby maitake, liście i łodygi wodorostów, liście i łodygi alg; dobre bakterie jelitowe. B.breve ss. breve, B.infantis ss. infantis, B.longum, B.lactis, L.acidophilus, L.brevis, L.bulgaricus, L.casei s. casei, L.fermentum, L.helveticus ss. jugurti, L.plantarum, S.thermophilus
Kompleks antyoksydantów:
- koenzym Q10 (ubichinon)
- mleczko pszczele
- kwas L-askorbinowy (witamina C)
- sok z czarnych jagód
Regulator kwasowości kwas cytrynowy, sacharoza, barwnik – karmel, aromaty, zagęszczacz – guma konjac (zawierająca ceramidy)
20 ml zawiera: hydrolizowany kolagen pochodzenia morskiego (z ryb) o małej masie cząsteczkowej typu I, II i III i trójpeptydy kolagenu – 7750 mg, witamina C – 250 mg (312,5% ZDS*), mleczko pszczele – 50 mg, koenzym Q10 – 12,5 mg, elastyna pochodzenia morskiego (z ryb) – 5 mg, kwas hialuronowy na małej masie cząsteczkowej o czystości 93% – 5 mg.
*ZDS– Zalecane dzienne spożycie.
Masa cząsteczkowa składników czynnych:
≤500 Da trójpeptydów kolagenu
≤1 000 Da kolagenu
≤1 100 Da elastyny
≤150 kDa kwasu hialuronowego
Witamina C wspiera prawidłowe wytwarzanie kolagenu, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki i skóry.
Nie przekraczać zalecanych dawek.
Suplement diety nie jest zamiennikiem artykułów spożywczych.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, unikać wilgoci i bezpośrednich promieni słonecznych.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Ważne są zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia.